Да подберем подходящи чаши

Да подбере подходящи чаши е въпрос на чест за всеки, който държи да се представи на ниво, когато посреща гости. Хубаво е да имате в наличност различни видове чаши. Ако това е така, тогава няма за какво да се тревожите. Но ако не, постарайте се да си набавите поне обикновени чаши за вода и чаши със столчета (те са мултифункционални). Не бива да забравяте и чашите за алкохол.
 

Да подбере подходящи чашиПодходящи чаши за вода
Имат същата форма като чашите за вино. Различават се по това, че са по-големи от тях.
 

Подходящи чаши за бира
Високи и тънки, те са създадени специално за пилзенско пиво, тъй като подчертават цвета и вкуса му. Днес използваме тези чаши за поднасянето на най-различни видове бира.
 

Подходящи чаши за бургундско
Те са тумбести и сравнително малки. Утайката на бургундското вино е по-малко. Ето защо то се консумира, без да се декантира или оставя да диша. Именно затова тези чаши се оказват най-подходящи.
 

Подходящи чаши за бордо
Тези чаши за червено вино са широки. Това е така, защото вината от Бордо имат нужда от контакт с въздуха и широките гърла на чашите им позволяват да дишат. Освен това широкото дъно на чашата дава възможност на утайката да се утаи (тези вина имат доста утайка).
 

Подходящи чаши за бяло вино
Имат тесни относително тесни гърла. Формата им благоприятства бързото развитие на букета. След това дава възможност на аромата да се натрупа в горната част на чашата.
 

Подходящи чаши за шампанско
- Разлати чаши за шампанско - При тези чаши мехурчетата на шампанскоро се губят и това дава основание на ценителите да ги избягват. Легендата разказва, че те са създадени по гърдите на Елена от Троя, а по-късно Мария Антоанета променя дизайна им.
- Флейта за шампанско - Тънки и стройни, елегантните чаши са създадени така със специална цел. Благодарение на дизайна им, мехурчетата, които извират от центъра на дъното, бързо полепват по стените на чашата. Когато хубавото шампанско се сервира в чаша с добра форма, мехурчетата остават правилни.
 

Подходящи чаши за ликьор
Те са съвсем мънички и на столчета. Освен ликьор в тях се сервира и ракия.
 

Подходящи чаши за коктейли
Тези чаши приличат много на обикновените чаши за безалкохолни напитки. Те са високи и тънки, без столче. Използват се за коктейли, смесени със сода или вода.
 

Подходящи чаши за уиски
Ниски и широки, те се използват за алкохолни напитки, които не се смесват с безалкохолно. Често питието се сервира с лед.
 

Подходящи чаши за коняк
Имат много късо столче и тумбеста горна част. Направени са така, за да се обхващат от дланта. Конякът е най-ароматен, когато се сервира леко затоплен, а приятната температура се поддържа от топлината на ръката.
 

Подходящи чаши за мартини
Те имат триъгълна горна част, тънко столче и широк ръб. Използват се единствено за сервиране на мартини.
 

Прочетете подобни статии от Лайфстайл:
Какво вино да изберем и с какво да го сервираме
БРЕНДИ, КОНЯК, АРМАНЯК, КАЛВАДОС
Поръчаната напитка, издава характера
Вкусът на портото
Когато ви се наложи да избирате вино
Шумящо вино
Виното - деликатност и чар
 

Вижте и други публикации в Авантюра БГ:
Запознанства и авантюри
Запознанства и страст
Запознанства и горещи емоции
Секс запознанства
Сериозни запознанства
Запознанства с цел брак
Запознанства с приятели
Запознанства и забавления
 


Въведете потребителското си име на латиница и парола за достъп!