Тюркоазът - камъкът на фараоните

Тюркоазът, камъкът на фараоните, е познат от 3000 години пр. Хр. и е ценен още в древен Египет. Това е и националният скъпоценен камък на Иран и на щатите Аризона, Невада и Ню Мексико, където украшения с тюркоази се продават от индианците. Полуостров Синай в Египет също е исторически значим източник на тюркоази. Този камък се намира още в САЩ, Мексико, Русия, Китай, Чили и Австралия.
Тюркоазът - камъкът на фараоните
Счита се, че името на този камък е с френски произход и означава буквално „турски камък“. Най-вероятно причината е, че тюркоазът идва в Европа от Персия през Турция.
 

Тюркоазът се завърна! Сега той е един от най-търсените скъпоценни камъни в магазините за бижута и аксесоари. Този камък обаче отдавна си е спечелил слава с великолепния си цвят – от небесно синьо до зелено. Това зависи от количествата желязо и мед в него.
 

Тюркоазът е непрозрачен, полупропусклив на светлина, лек и чуплив. Някои от суровите камъни са напукани и могат да се счупят. Естественият тюркоаз от източници различни от Иран може да се избели на слънцето, да позеленее или да побелее с времето. Американският тюркоаз е по-чуплив и ронлив и цветът му избледнява по-бързо.
 

Небесносиният тюркоаз от Иран е най-ценен. Най-красивият естествен тюркоаз, който има равномерен, наситен, небесно син цвят е от Нищапур, североизточен Иран. Стойността му е по-ниска, ако цветът е по-бледосин или зелен, въпреки че в някои области, като Тибет например, зеленикавите цветове се считат за по-ценни.
 

Камъни с линии и инклузии (добавки на други елементи) са по-малко търсени, въпреки че някои хора могат да бъдат привлечени от шарката, която е подобна на паякова мрежа с черни нишки.
 

Шлифоване: Най-често камъкът на фараоните се оформя във форма кабочон (овална) или капка. Малки, плоски парчета тюркоаз се гравират в ориенталски и мексикански произведения. Този камък се използва със злато и при дърворезба.
 

Небесносин тюркоазВърху тюркоаза често се нанася покритие за да се придаде дълбочина на цвета му и да се намали ронливостта му. Това се счита за „допустимо“ от търговска гледна точка, но трябва да бъде описано според изискванията. Цветът няма да избледнее дотогава, докато покритието не е отстранено. Някои от тюркоазите, които са изгубили цвета си, могат да бъдат „възкресени“ с разтворители, но резултатите не винаги могат да се предвидят.

Независимо дали тюркоазът е естествен или обработен, бъдете внимателен. Избягвайте драскотини, гореща вода, сапун и домакински препарати.

 

Изкуствен (синтетичен) тюркоаз и имитации: На пазара се предлагат не само изкуствени тюркоази, а също камъни, които наподобяват тюркоаз. Най-често това са произвежданите от Gilson имитации и техният цвят е изключително равномерен.

- Възстановен тюркоаз се нарича онзи, който е направен от прах от слонова кост, с медно оцветяване и цимент. Подобия се правят също от стъкло и халцедон.
- Виенски тюркоаз е стъклена имитация, която често има малки мехурчета под повърхността или вдлъбнатини.
- Порцеланови имитации не се срещат често, но имат типичен порцеланов блясък.
- Оцветяването на халцедон е друг начин на подправяне, но той става по-прозрачен от истинския тюркоаз.

 

Добре е да знаете предварително, че заради меката му структура, най-често тюркоазът е обработен или поне има покритие. За да се сдобиете с необработен тюркоаз, трябва да отидете при някой бижутер с добра репутация. Ако искате да си купите необработен камък, убедете се че в описанието изрично пише, че той е такъв.
 

Прочетете подобни статии от Лайфстайл теми за Всички:
Рубинът - тази огнена сила
Жълтият сапфир - загадъчен и влиятелен
Когато купуваме бижута ...
Пръстените и тяхнотото значение
 

Вижте и други публикации в Авантюра БГ:
Запознанства и авантюри
Запознанства и страст
Запознанства и горещи емоции
Секс запознанства
Сериозни запознанства
Запознанства с цел брак
Запознанства с приятели
Запознанства и забавления
 


Въведете потребителското си име на латиница и парола за достъп!