История на ароматерапията

История на ароматерапиятаИсторията на ароматерапията е свързана с влиянието на ароматите върху човешкото подсъзнание. Първите сведения за извличане на аромати от растения датират още от Древна Месопотамия, но майстори в тази насока са били древните египтяни. Самия термин „ароматерапия“ е въведен през XX век.
 

Китайците първи използват ароматите с терапевтична цел
Китайците за първи път в историята откриват и използват ароматните свойства на растенията за лекуване на тялото. Но не само това, те са вярвали, че добре подбраните аромати имат способността да създават хармонична атмосфера, както и да релаксират тялото.

Египтяните използват дестилация, за да добиват ароматни масла
Комбинирали са успешно различни есенции и отвари и са ги използвали като козметика и дори с лечебна цел. Поради това за родина на ароматерапията се приема Египет, а рождената й дата се губи някъде преди цели 5000 години.


Гърците не устояват на изкушението
Древните гърци използват ароматни масла, за да съхраняват храна, с медицинска цел, в готвенето и в религиозните си ритуали. В действителност самата идея за ароматерапията възниква за първи път именно в Древна Гърция – те горят ароматни билки с цел да унищожават болести пренасяни по въздуха.
Историята на ароматерапията преминава през Персия и се свързва с името на Авицена. По-късно ароматни билки са били използвани като превенция от чума.


Ароматите и тяхното терапевтично значениеВ днешни времена ароматерапията е изгубила медицинското си предназначение и се използва предимно в областта на козметиката. Под ароматерапия ние разбираме масаж с ароматни масла, няколко капки есенция във ваната или просто мирисът на горящите ароматни свещи или пръчици.


Какво точно представлява ароматерапията?
Сетивата ни имат директно отношение към паметта и спомените. И за да се отговори на въпроса „Как работи ароматерапията?“, е необходимо да се разберат някои факти, свързани с мозъка.

Връзката между обонянието, спомените и емоциите
Обонятелната система е свързана с лимбичната система - онази част от мозъка, която отговаря за емоциите и спомените. Затова, чрез правилният аромат можете да възбудите определено настроение или спомен.

Ефектът на ароматерапията
Ароматерапията работи на психологично ниво. Освен това, засяга системи като хормоналната и ендокринната, които са свързани с нервната система. Стимулирането на хормоналната система, въздейства върху нивото на стрес, храносмилателната система, продуцирането на инсулин от тялото и апетита. Системите в тялото, които могат да бъдат повлияни от ароматерапията са обонятелната, лимбичната, нервната и ендокринната. С помощта на ароматите може да се намали стреса и неговите проявления като: главоболие, напрежение във врата, безпокойство, депресия, безсъние, напрежение, храносмилателни проблеми, както и да се подпомогне процес на съзнателно качване или сваляне на килограми.
 

Ароматните масла
Ароматните масла заемат основно място в ароматерапията и целта й да поддържа свеж дух в здраво тяло. Ароматните масла представляват екстракти от семена, цветове, плодове, листа, корени, дървесни кори и стъбла на различни растения. В зависимост от техния източник могат да имат различен ефект – антибактериален, антивирусен, антибиотичен, антивъзпалителен или диуретичен.

Ароматерапията и нейната историяАромати Антистрес
- Бергамот
- Лавандула
- Пачули
- Иланг Иланг
- Жасмин
- Плодчета хвойна
- Здравец
- Лайка
- Градински чай

Аромати срещу Депресия
- Градински чай
- Лавандула
- Иланг Иланг
- Лайка
- Сандалово дърво
- Майоран

Аромати против Безсъние
- Лайка
- Лавандула
- Пачули
- Нероли
- Сандалово дърво
- Иланг Иланг

Аромати за Подобряване на паметта и Концентрация
- Бергамот
- Мента
- Грейпфрут
- Лимон
- Босилек
 

Прочетете подобни статии от Лайфстайл теми за Всички:
Всяка стая с различен аромат
Парфюмът
Нещо интересно за парфюмите
Шафранът е не само ароматен, но и полезен за здравето
Безсънието се лекува не само с хапчета
 

Вижте и други публикации в Авантюра БГ:
Запознанства и авантюри
Запознанства и страст
Запознанства и горещи емоции
Секс запознанства
Сериозни запознанства
Запознанства с цел брак
Запознанства с приятели
Запознанства и забавления
 


Въведете потребителското си име на латиница и парола за достъп!