Защо обувките са толкова важни за жените?

Познавам жени, които твърдят, че са разбрали що за животно е мъжът. Не им е било лесно, но важното е, че са успели. Виж, мъже, които да твърдят убедено, че разбират напълно жените - не съм виждал (с уговорката, че смелите изказвания на пияна глава не се броят). За всеки един представител на мъжката половина от човечеството, женската душевност и психология винаги ще таят в себе си поне няколко абсолютно необясними мистерии, но за мен лично, най-голямата загадка от край време си остава следната:

Защо жените са неконтролируемо вманиачени на тема обувки?

От гледната точка на един мъж, обувките са на първо място необходимост - по очевидни причини. На второ място идва комфортът - ние не сме способни да ходим с премалели от болка ходила, но упорито да търпим и да продължаваме да носим проклетото нещо само понеже - видиш ли - самата обувка била чудесна на външен вид.

 

Отношението "мъж-обувка" си остава на делово ниво. Стилът е просто допълнителна екстра, но не и решаващ фактор. Отношението "жена-обувка" обаче... Тук говорим за психология. И за неумираща любов. Говорим ли за обувки - жените са не просто развълнувани - те са влюбени...

 

Трябва да има все някаква причина!

Аз обаче се поразрових и разбрах, че всъщност има не само една, а поне десет.

 

Жените и обувките - едно неразделно приятелство.1. Стил

Всяка жена иска да изглежда максимално добре. Не заради околните. Не заради половинката си. Заради самата себе си. Така тя се чувства по-силна, по-уверена. Когато тя знае, че изглежда страхотно, настроението през целия ден за нея се подобрява, а тонусът й се изстрелва нагоре и без кофеин.

 

2. Разнообразие

Жените просто не могат да носят един и същ чифт обувки два дни подред. Ако го направят, това ще ги гложди през целия ден, а всички останали жени наоколо също ще забележат. Всички знаем колко крехко нещо е отношението на една жена към друга, особено на работното място и на публично място. За тях това е въпрос на репутация. Обувките сближават и разделят жените по цял свят!

 

3. Добрата сделка

Има едно нещо, което в света на жената е по-свято от чифт страхотни обувки и това е чифт страхотни обувки, купени на изгодна цена. Няма значение дали са ги придобили от разпродажба, познавайки собственика на магазина, или подло използвайки женски чар пред продавача - целта оправдава средствата. Нека не забравяме, че жените пазаруват по-добре от мъжете по рождение. Твърди се, че мъжете са инстинктивни ловци, но това го казват само хора, които не са виждали жена на пазар за обувки!

 

4. Комфорт или не?

Много жени, които познавам, редуват обувки на токчета с по-удобни обувки. Винаги съм си мислел, че това е огромно неудобство - да избираш между стил и комфорт. Но докато пишех този материал, аз стигнах до разкритие, което направо ме потресе: за тях това не е неудобство, а тъкмо обратното - чудна радост. Защо? Защото да редуваш различни видове обувки реално означава повече чифтове обувки.

 

5. Модните тенденции

Обувките сближават и разделят жените по цял свят.Дрехите бързо идват на мода и бързо излизат от мода. Нито една жена не би облякла рокля, която е носила през 2001-ва година, но повечето от обувките, които притежава оттогава все-още са точно толкова актуални, колкото когато ги е купувала. По този начин колекцията от обувки расте и процесът е необратим!

 

7. Издръжливост

Добре изработените обувки могат да останат в колекцията й десетилетия наред, особено ако са от онези, които жените слагат само при специални случаи. Познавам жена, която има един чифт отпреди близо 10 години и ги е слагала само четири пъти.

 

8. Стабилност

Жените търсят сигурност. Обувките са едно от нещата на този свят, които им я дават. Докато годините се нижат, фигурата на една жена може да се променя многократно, движейки се между различните размери според това как се променя нейното ежедневие в различните житейски периоди, но... размерът на краката остава същият.

 

9. Възможността за избор

Жените обожават да правят такива избори. "Дали да си сложа червената Прада, онази, на която токът й е четири сантиметра, или черните Гучи сандали от онази разпродажба миналото лято с шест-сантиметровите токове? Хмммм..." Това за мъжа е кошмар, но за жената е един от най-прекрасните и забавни моменти от деня. Използвам думата "момент" съвсем условно, тъй като този избор може да продължава дълго време.

 

10. Приятелството

Обувките винаги ще са там, до нея, дори и в най-трудните изпитания. Те никога няма да я накарат да се чувства неловко, или недооценена. Те никога няма да разбият сърцето й, никога няма да спят с годеника й, никога не говорят зад гърба й. Никога няма да я разочароват. Те носят щастие, уют и самочувствие и не искат нищо в замяна, освен да бъдат закупени.

 

Да, и на мен горния абзац ми звучи странно. Това е защото съм мъж.

 

Прочее, ако някой намира всичко казано дотук за налудничаво, това е само понеже не намерих нужната смелост у себе си да тръгна да проучавам как стои въпросът с дамските чанти.


Въведете потребителското си име на латиница и парола за достъп!