Когато купуваме бижута ...

При покупката на изящни бижута и скъпоценни камъни е важно да сте внимателни. Особено ако парите, с които ще се разделите, са по-крупна сума. Диаманти, скъпоценни камъни и перли могат да бъдат намерени в широк спектър от размери, цветове и състояния. С усъвършенстването на технологиите става все по-трудно за нетренираното око да различи фалшивите камъни или измами с обработката им. Въпреки стръмният склон, по който ви предстои да се спуснете, има някои мерки, които могат да ви направят по уверени.

 

Едно от най-важните условия е да купувате бижутата и камъните от бижутерия със солидна репутация, дизайнерска къща, аукцион или напълно доверен източник, който да не ви подведе. Изисквайте информация от трета страна за диамантите и другите скъпоценни камъни, както и сертификат за качествата им: качество, цвят и форма. Това е особено важно за диамантите, рубините, смарагдите и сапфирите, които могат да са обработени така, че да се промени цветът, прозрачността и качеството им. От историческа гледна точка качествените диаманти не спират да покачват стойността си с времето, но това зависи преди всичко от търсенето и предлагането, за което няма гаранции. Не пренебрегвайте търговете, където можете да се сдобиете с наистина елегантни и редки бижута, както от стари, така и от съвременни майстори. Аукционите обикновено имат и свои експерти, които ще ви помогнат да се ориентирате или ще изпълнят ваши поръчки.

 

В случай, че в каталога камъкът не е описан като „естествен“, знайте, че най-често той е обработен с лазер или с топлина, или е с покритие, променящо цвета му. Това е често срещана практика при рубините, смарагдите и сапфирите. Хубаво е автентичността на всеки камък и на всяко бижу да има в своя подкрепа със съответната документация. Един голям рубин, който не е подобряван, може да струва 10 пъти повече от обработвания. Освен експертите, с които ще разговаряте при продажбата, можете да доведете със себе си независим външен консултант. Той също ще ви помогне в издирването на редки камъни или старинни бижута. Има дизайнери, чиито творби не само не се продават по магазините, а и не се рекламират. Единственият начин да се стигне до тях е „с препоръки“. Застраховката също е момент от значение.

 

Веднъж направили покупката, погрижете се за съответната застрахователна полица, която да защитава вашата собственост. По същия начин се постъпва с къща, кола, яхта или картина. Диаманти Когато купувате диаманти – не забравяйте за четирите основни качества: карати, форма, прозрачност и цвят. Това са параметрите, по които бижутерите от цял свят преценяват и оценяват камъка. Два камъка с едно и също описание на хартия могат да бъдат коренно различни. От голямо значение е да можете да видите камъка. Постарайте се да намерите и оценка на трета страна. Оцветени диаманти Те са в малки количества, които съдържат елементи, променящи цвета на диаманта. Жълтите диаманти дължат цвета си на азота, който понякога се съчетава с водород. Зелените диаманти са резултат от излъчвания от радиоактивни материали като урана. Наличието на частици от елемента бор придават син оттенък на диамантите. Най- редките и най-ценните видове са: червен, пурпурен, зелен, оранжев, розов, жълт, черен и кафяв, особено с по-наситени цветове и по-големи размери. Сравнявайте отделните камъни при всяка възможност. Отново потърсете информация за обработката на диаманта и независимо мнение на трета страна.

 

Цветните скъпоценни камъни са изключително разнообразни, а цените им отново се диктуват от качеството и редкостта им. Рубините, смарагдите и сапфирите са сред най-известните камъни, които обикновено се колекционират. Съвременните дизайнери обаче използват по-малко известни видове, като например светло син турмалин, зелен цаворит и лавандулов шпинел. При тези камъни дори по-често се прилагат процедури, които подобряват цветовете им, и е необходимо да се информирате за тях. Повечето големи компании не променят цвета, не използват покрития и не се опитват да увеличат тежестта. Камъни с променлив цвят Тези камъни (наричани phenomenal - букв. „феноменални“), променят цвета си с различната светлина и при светкавица. Качествените, големи камъни отново са по-скъпи. Нараства търсенето на александрит, който променя цветовете си от червено, при изкуствено осветление, в зелено, на дневна светлина. Други камъни с променлив цвят са хризоберилът (котешко око) и звездния сапфир. И двата камъка имат лъскава нишковидна структура, с която отразяват светлината под формата на звезда. 

 

Да говорим за перли: Индийска легенда гласи, че първооткривателят на перлите бил самият бог Кришна. Той намерил един на морското дъно и го подарил на дъщеря си Пандая за сватбата й. В днешно време повечето перли, включително и най-красивите, идващи от Южно море и Таити, са от мидени ферми. Много от най-красивите перли са от Персийския залив, но замърсяването и прекомерното производство водят до изчерпването на този ресурс. Въпреки че повечето перли са отгледани изкуствено, цената им може да достигне 100 хиляди долара, защото трудът и разходите са големи. Стойността им зависи от цвета, блясъка, текстурата и формата. Срещат се сиви, черни, кафяви, червени и други цветове. Речните перли се променят и „стареят“ по-бързо. Перлите съществуват средно 250-500 години, но само 17 от тях запазват нежния си цвят, блясък и излъчване.

 

В този ред на мисли, прочети още:

 

Нещо интересно за парфюмите

Когато ви се наложи да избирате вино...

Малко повече за Тангото

Няколко идеи за подаръци

По-подробно за рубините

 

Още интересни теми:

 

Мъжките мускули, които карат жените да полудяват

Пурата е като жената - едно много капризно създание

Въпросите, от които всяка жена се изнервя

Законите на Мърфи за компютрите

Мислите на жената, които мъжът трябва да знае без тя да му ги казва

 

 

 


Въведете потребителското си име на латиница и парола за достъп!