Жестовете и тяхното значение

Човешката реч е неизменно свързана със съпътстващи и допълващи я сигнали на тялото, които имат за цел да допринесат към цялостното значение на разговора, да подчертаят смисъла на определена част от него или просто да изразят чувство, за което иначе биха били необходими няколко цели изречения. Жестикулирането е в кръвта на всички ни, но понякога това, което си мислим за невинен успокоителен или утвърдителен сигнал, може да ни вкара в много неприятна и често болезнена ситуация. Тук ще намериш десет жеста, чието значение варира в различните части на света и е по-добре да знаеш как ще се възприеме от околните. За да си спестиш разходите за болница, не за друго. 

10. „Чикиджията“

Този жест всъщност е универсален и едва ли има някой на света, който да не го разбере правилно. Също така, едва ли има място на света, където да употребиш този жест и да ти се размине – предполагаме, че това се дължи най-вече на факта, че техниките за мастурбиране не са чак толкова различни, колкото ти се иска. Освен директната обида, жестът може да се преведе и като мнение за нещо, което не си струва или е умряла работа. Интересна особеност е, че в Поргугалия и Гърция той се изпълнява с дланта към земята, което идва да намекне, че се ‘лъска бастуна’ на някого другиго, и по-скоро изразява мнението, че обектът е гей, отколкото че обича да си доставя удоволствие сам на себе си.

 

9. „Палци горе“

Една голяма заблуда сред населението е, че този жест, както и неговата противоположност – ‘палци долу’, е бил използван от древните римляни, за да пощадят или отнемат живота на паднал гладиатор. Тази илюзия е плод най-вече на филмите от Холивуд, както и на класическата книга Спартак. В действителност, няма исторически данни това да се е случвало наистина, така че можем да гледаме на това като на обикновена градска легенда. В западните култури този знак се възприема като позитивен, означаващ, че нещо е свършено както трябва. Предполага се, че е възникнал като средство на комуникация между пилотите на изтребители през Втората Световна Война и наземния персонал. Въпреки това, има култури, където ползването на весело изправения палец може да те вкара в беля – в Южна Америка, Западна Африка, Южна Италия, Гърция и Русия този знак е синоним на прословутия среден

пръст, със значение близко до ‘седни ми оная работа и се наслаждавай’. В арабския свят пък е може би най-голямата невербална обида, която подканя обекта да си го ‘завре отзад’.

 

8. „Мирната длан“ 

В повечето култури отворената длан към някого има значение на ‘спри’ или ако е направена с двете ръце – да успокои напрежението у някого, да укроти топката.  В Гърция обаче, този жест се изпълнява с разперени пръсти и е известен под името ‘моутца’. Той е  малко по-лек като смисъл от размахването на средния пръст и води произхода си от древна Византия, където престъпниците са били прекарвани през целия град, с намазани с въглен лица – от гръцки ‘moutzos’. Още по-обидната му версия се изпълнява с две ръце, за да се подсили значението, и често едната длан се пляска в другата по посока на получателя. Съпроводено с възклицанието ‘на!’, този жест се тълкува като ‘яж лайна’ или, в случая на ‘на, малака!’, е директно ‘на ти, чикиджия такъв’. В Южна Америка подобен жест се използва, за да изрази крайна обида от ранга на ‘еби се’. А ако движението започва от гърдите на изпълняващия го, пожеланията са насочени към нечия майка. Много, много обиден жест, така че внимавай кого и къде ще се опитваш да спреш или успокояваш – може да постигнеш точно обратния ефект. Любопитна подробност е, че в по-старите версии на Windows Майкрософт имаха диалогов прозорец с иконка, изобразяваща подозрително приличащ на ‘моутца’ жест,  с две ръчички. Представяме си какво са си мислели гърците тогава – ‘приложението се опита да извърши нелегална операция…а сега яж лайна’.

 

7. „Ела тук“

Примамливото повикване с пръст е запазена марка на холивудските матрони по фимите, опитващи се да съблазнят набелязаната мъжка жертва. Като такъв, сигналът се възприема в положителна светлина, дори сексуална и предизвиква по-скоро приятни мисли. Не се опитвай да го прилагаш във Филипините обаче, защото там той се приема като подходящ само за викане на кучета и е много обиден, когато се използва за човек. Известни със суровите си наказания за необясними за западняка дреболии, филипинците най-малкото ще те арестуват, а не е и изключено да ти счупят пръста, за да не се опиташ да направиш жеста отново.

 

6. „ОК“

Всички го знаем този – палецът и показалецът образуват кръгче, над което се разпъват до половина останалите три пръста. Имащ най-общото значение на ‘добре’ или на изказване на похвала към ястието, докато устата е пълна, едва ли на някого би му хрумнало, че този знак би могъл да се изтълкува превратно. За съжаление обаче, в няколко държави в Европа, както и в Япония, случаят е точно такъв – ако вместо буквено, жестът се интерпретира цифрено, той придобива обиден смисъл, значейки, че някой е кръгла нула. Още по-зле е положението в Германия, Бразилия и държавите около Средиземно море, където кръгчето се приема като анус и се тълкува като обида – наричаш някого ‘задник’ или ‘педал’. Интересно е, че водолазите го ползват, за да покажат, че всичко е наред, защото палци горе/долу са сигнали за изплуване или гмуркане.

 

5. „Вдигам ръка“ 

В повечето култури, вдигането на ръка е знак за поздрав или че изпълняващия го желае да привлече вниманието към себе си, искайки думата. Децата в училище го правят, както и участниците в събрания, конгреси и сбирки. В някои случаи може и да се тълкува и като военен поздрав. В Близкия Изток обаче трябва да внимаваш за една подробност – ако изпълниш жеста с лявата ръка, ще си навлечеш страхотни неприятности, тъй като се счита за еквивалентен на средния пръст и е жестока обида. Обяснението е, че сред пустинните народи, лявата ръка се използва за бърсане на задника вместо тоалетна хартия и се счита за крайно нечиста.

 

4. „Победа“

Знакът за победа, популяризиран у нас в годините от началото на прехода като сигнал на СДС, този жест изобразява латинското ‘V’ от ‘victoria’, победа. Много популярен след Втората Световна Война и хипарското движение от 60-те, основното му значение е да покаже решимостта на изпълнителя да се бори до край, до победата. Зависи от изпълнението му обаче, той може да бъде възприеман и като директна сексуална обида. Докато в по-голямата част на света няма значение в коя посока е обърната дланта ти, докато вдигаш двата пръста, във Великобритания, Ирландия и предишните английски колонии – Австралия, Нова Зеландия – съвсем не е така. Ако гърба на ръката ти сочи към обекта на жеста, това се възприема като ‘да ти го навра отзад’ и е повод за започване на въргал. Познаваме хора, които за малко са щели да си изпатят в англйиски пъбове, когато са се опитвали да поръчат на бармана ‘още по две от същото’. Интересен факт е, че самият Уинстън Чърчил, британец до мозъка на костите си, е използвал многократно жеста в грешния му вариант, докато някой от съветниците му не се е осмелил да му каже.

 

3. „Ръка-слива“

Просто си свиваш юмрука и прекарваш палеца между показалеца и средния пръст. В Древен Рим, този жест е бил ползван като пожелание за късмет, плодородие и за пропъждане на ‘злото око’. Сексуалния аспект се свързва с това, че така свитият юмрук наподобява женски полови органи, като стърчащият палец символизира клитора. В днешно време обаче няма и помен от първоначалния добронамерен смисъл на жеста – ако някой ти показва ‘сливата’, най-вероятното той те нарежда доста брутално и вулгарно. В Русия и някои славянски държави този сигнал се ползва да покажеш, че обектът няма да получи нищо от теб, така че по-добре да се разкара от погледа ти. В Италия и Турция също е много обиден, а индийците ще го възприемат като заплашителен жест.

 

2. „Рогата“

Много известен жест, използван масово от феновете на рок и метъл музиката. Този сигнал се тълкува като намек за дявола, често свързван със споменатите стилове музика. Извън тях, да покажеш ‘рогата’ в западните култури може да се възприеме като обозначаване на нещо като ‘яко’ и/или подкана за купонясване. Проблемът започва, когато го развееш на някого в Испания, Италия, Албания, Чехия и Южна Америка. Оригиналното му значение, датиращо до Древна Гърция, е, че обектът е рогоносец и жена му му изневерява. Често се използва в смисъла, че мъжът отглежда чуждо дете, без дори да знае. Разбираш вече защо може да се окаже проблематичен.

 

1. „Средният пръст“

Това е може би най-известният, най-използваният и най-недвусмисленият жест на света. Има жестоки спорове откъде започва той, въртящи се около древногръцки трагедии,  фалически образи, извратени римски  императори, английски стрелци или ядосани глухонеми, но истината е, че никой не знае и не може да каже със сигурност. Известен още като ‘международния поздрав’ или ‘еднопръстия знак за победа’, средният пръст гарантирано ще ти докара главоболия, без значение къде и пред кого ще го използваш. Някои арабски и средиземноморски култури използват показалеца вместо средния пръст, други пък подчертават образа с присвити показалец и безимемен (ташаците), но значението остава кристално ясно. Има много вариации, дори креативни до степента да се изпружат първите три пръста и да се каже на обекта ‘да чете между редовете’, но същината остава – жестът е световно известен, най вече заради възрастта, простота и яснотата му, както и заради необходимостта на хората винаги да свързват всичко със секса. Е, това са – десет любопитни и популярни (и може би – често неразбирани) жестове с ръка, в пълната им прелест. Ще завършим с малък съвет – тъй като някои култури считат за неуважително да разговаряш с някого с ръце в джобовете си, най-доброто, което можеш да направиш докато пътуваш из света, е да гледаш да не ръкомахаш, независимо колко добре си мислиш, че разбираш невербалния език. Просто дръж ръцете си мирни, долепени до тялото, и всичко ще е наред.

 

 


Въведете потребителското си име на латиница и парола за достъп!