Пурата е като жената, едно много капризно създание

Пурата е като жената, едно много капризно създание.

За да може тя да „оцелее”, е нужно или да се изпуши веднага, или да се положат немалко усилия за „гледането” й, създавайки определен температурен режим около 19° С и оптимален процент на влажност, равен на 65-75%.

Но има и трети вариант, най- сигурният и надежден – това е хумидор. Първите хумидори се появяват в началото на XIX в. Актуалната форма на кутия или шкафче е съответствала на количеството пазени пури, достигащо от една до три хиляди. Колекционери на пури в онези времена били уважавани джентълмени, които могли да си позволят подобно богатство. През XXI в. големите хумидори се използват само във фирмите производители, хора, занимаващи се с износ и дистрибутори. Любителите на пурите, притежават по- малки „кабинетни” хумидори, направени за 25 до 150 пури.

Има мнение, че пурата се пази най- добре с години, ако не се разопакова, но това не е вярно. Купувайки единична пура в магазина, е желателно в течение на 24 часа да я сложите в хумидор, или да я изпушите – иначе ще започне процес на съхнене, който след три дни ще доведе до „гибел” на толкова крехкото създание. Изискванията за съхранение, по принцип, са еднакви при всички производители и варират незначително. Например, на притурка в кутия с кубински пури са указани 16- 18 градуса, а в инструкцията Cubatabaco за продавачи и ресторантьори 16 – 20° С. Нивото на влажност на „Хавана”– 65 – 75%, Davidoff – 70–72%, Dunhill 70–73% и т.н. И ако пурата се пази в хумидор, то външните въздействия не са страшни, достатъчно е да се регулират показателите за съхранение.

Всеки хумидор е снабден с овлажняващо устройство, като обикновено то представлява органична гъба в калъф с много нарези или специален керамичен елемент. За напълването на овлажняващия елемент се препоръчва дестилирана вода, като процедурата се прави 1-2 пъти месечно, в зависимост от нужната влага. Водата от чешмата съдържа голямо количество минерални соли и други примеси, които могат неблагоприятно да повлияят на пурите. Също така съществуват специални разтвори за „зареждане”, които се състоят от вода и пропиленгликол. Такъв разтвор позволява на хумидора да „работи” до шест месеца.

Много хумидори са снабдени с хидрометри – уреди, измерващи относителната влажност. Но точността им често не е задоволителна, затова е нужно понякога да проверявате пурите: просто внимателно да ги помачкате и опипате. За най- точни се смятат електронните хидромери, но те са по- скъпи, което се отразява на цената на самия хумидор.

Типът, размерът, дизайнът на хумидора изцяло и напълно зависят от вкуса и нуждите на собственика. Съществуват много- секционни варианти, дори и „лавки” с движещи се прегради, толкова необходими за това, ароматите на различните пури да не се смесват. Размерите на хумидорите могат да бъдат абсолютно различни : от специално оборудвани стаи, до пътни варианти за две пури. Но в изработката на хумидорите има традиционни моменти. По правило, за създаването им се използва дървесина от твърди сортове, най- често розово, червено дърво или орех, също така различни видове кедър - бял, червен или испански. За средния слой подхожда единствено добре изсушена дървесина, равномерна с красива текстура.

Външната изработка се състои от смесица на скъпи и красиви видове дърво, или просто акрил от разнообразни цветове и оттенъци, в това число и имитация на дърво. Отгоре, задължително има лаково покритие, полирано всеки път след изсъхването си. Художествени излишъци като скъпоценни камъни, златни или сребърни инкрустации са свойствени за ексклузивните и изпълнените по поръчка модели. Важен момент при покупката на хумидор е да обърнете внимание, как се затваря капакът му. Той трябва да се затваря плътно, при свободното му пускане трябва да се чува глух звук на рязко сгъстен въздух, а не просто удар по дървото. Новият хумидор се нуждае от първоначална обработка. След като му е сложен овлажнителят, във вътрешността на скъпоценното хранилище трябва да се сложи натопена във вода гъба, поставена на найлонов плик. След 10-12 часа овлажнителят трябва да бъде „до зареден”, гъбата трябва да се отстрани и да се остави за 10 – 12 часа. Ето – идеалните условия за пурата са готови. Пурата е като жената, едно много капризно създание. За да може тя да „оцелее”, е нужно или да се изпуши веднага, или да се положат немалко усилия за „гледането” й, създавайки определен температурен режим около 19° С и оптимален процент на влажност, равен на 65-75%. Но има и трети вариант, най- сигурният и надежден – това е хумидор.


Всеки хумидор е снабден с овлажняващо устройство, като обикновено то представлява органична гъба в калъф с много нарези или специален керамичен елемент. За напълването на овлажняващия елемент се препоръчва дестилирана вода, като процедурата се прави 1-2 пъти месечно, в зависимост от нужната влага. Водата от чешмата съдържа голямо количество минерални соли и други примеси, които могат неблагоприятно да повлияят на пурите.

Важен момент при покупката на хумидор е да обърнете внимание, как се затваря капакът му. Той трябва да се затваря плътно, при свободното му пускане трябва да се чува глух звук на рязко сгъстен въздух, а не просто удар по дървото. Новият хумидор се нуждае от първоначална обработка. След като му е сложен овлажнителят, във вътрешността на скъпоценното хранилище трябва да се сложи натопена във вода гъба, поставена на найлонов плик. След 10-12 часа овлажнителят трябва да бъде „до зареден”, гъбата трябва да се отстрани и да се остави за 10 – 12 часа.

Ето – идеалните условия за пурата са готови.

 


Въведете потребителското си име на латиница и парола за достъп!