Парфюмът

Когато говорим за шопинг или въобще за подаръци, не може да не споменем парфюма. Това е идеалният избор както за любим човек, така и за личен подарък. Затова, ако сте избрали да направите шопинг тур през уикенда, замислете се дали да не подарите един парфюм. Какво е вашето ухание зависи от много неща - вкус, възраст, сезоните, дали е вечер или през деня, дори и от зодията. Ето малко повече за ароматите.

Париж – градът на благоуханията

ПарфюмерияПариж, Лондон и Ню Йорк са столиците на модата и парфюмите. Така, ако ни се удаде възможност да заминем за един от тези градове, не пропускаме възможността да се сдобием с дреха или парфюм. Всеки, който е ходил до тези градове, се връща с парфюм, купен от магазините в дестинацията, която са посетили. И ароматът от парфюма напомня за това коя страна сме посетили. Всеки човек обича хубавите ухания, без значение дали може да си позволи скъпи марки или не. Ароматите несъмнено влияят на общуването ни, на преценката ни за хората около нас. Парфюмът не дава само хубава миризма, но и усещане за самоувереност при желание за флирт или изневяра.
Например в един от разказите на Артър Конан Дойл Шерлок Холмс залавя престъпница по парфюмирания й бележник и после казва: “Светът познава 75 парфюма и всеки, който се занимава с криминални разследвания, трябва да е в състояние да ги различи”.
Всички миризми, които човешкият нос е в състояние да различи, са подредени в определени групи - примерно флорални, ментови, тръпчиви, остри, отблъскващи. Всеки парфюм е създаден посредством т. нар. пирамида на миризмите. В най-високата част са миризмите, които се натрапват. В средната част тези, които се отличават от другите, а в основата са есенциите, извлечени от животински продукти, които се пазят от древни времена в човешката памет и въздействат на несъзнателно, първично ниво (мускус, амбра от спермацетов кит и боброва мас).

История на парфюма

Ароматните течности дължим на древен Египет. Египтяните изобретяват благовонните масла, извлечени предимно от цветя, за да балсамират с тях своите фараони. От второто хилядолетие пр. Хр. датират и първите флакони - от оникс или алабастър. През 7 век сл. Хр. арабите откриват дестилацията, което дава голям тласък на благоуханното производство. Установяването на търговски пътища с далечна Азия (7 в.), откъдето започват да се внасят разни екзотични растения като сандаловото дърво и канела, също допринася за разпространението на ароматите.
Първият парфюм започва да се продава през 1675 г. във Франция. През 1710 г. в Кьолн се ражда и терминът “одеколон” или „кьолнска вода”.
Първият велик парфюмерист пък е Франсоа Коти, който отваря магазин за парфюми в Париж в края на 19 в., същевременно и произвежда, като най-успешните са L`Origan, Chypre u L`Aimant.
Развитието на органичната химия ни дава разните синтетични материали, които, комбинирани с големия избор естествени аромати, водят до изкуството на парфюмерията, каквото го познаваме сега.
През 1921 г. френската модистка Габриел - Коко Шанел, пуска собствена марка парфюм, наречен „№ 5”, защото бил петият в редичката от мостри, който й представя парфюмеристът Ернест Бо. Този парфюм е един от най-продаваните в света.
Шопинг маниаците, които са решили да се сдобият с ново благоухание, е най-добре да направят това на излизане от страната - в безмитните магазини. Във фришоповете парфюмите са на много прилични цени, дори с около 20 евро по-евтини, отколкото във вътрешността на страната. Важно е обаче не само да се сдобиеш със стъкленото шише от благоуханната течност, а и начина, по който се продава парфюмът. В реномираните бутици в европейските столици продавачите избират най-добрия начин да го опаковат, независимо дали е за подарък или е за лично ползване. Продавач-консултантите ще ви насочат кой аромат е най-подходящ за вас. Най-изгодно по европейските столици е да се пазаруват парфюми на промоции или на разпродажби. Тогава са от 10 до 30 евро по-евтини.

 


Въведете потребителското си име на латиница и парола за достъп!