Тангото - страст и жар

Може да не вярвате, но има хора, толкова увлечени по тангото, че се превръщат в „тангомани". В САЩ дори съществува „гореща линия", която позволява на „зависимите" незабавно да си намират място за танцуване.

Танго - страстен танц за двамаТангото е танц, който задължително означава „двама , а за да се получи, да омагьоса и плени, между тези двама е нужно да има и известна доза „химия". Защото същността на този танц е именно това - прегръдката, движени ята, страстта...
Тангото е възникнало в Аржентина в края на 19 век. Но там ли е неговата истинска родина? Мненията са различни. Ето някои от тях:

Испанска следа: тангото е било „импортирано" в Аржентина след испанското завладяване на Южна Америка заедно с другите народни танци (например, фламенкото).
Африканска следа: тангото е произлязло от африканския танц Тапдапо, който е бил внесен в Аржентина заедно с робите негри.

Аржентинска следа: тангото се е родило в бордеите на Буенос Айрес. Според тази най-пикантна легенда, проститутките първи са започнали са поставят крак върху крака на мъжете. Съществува и мнение, че първоначално двойките са били само мъже, убиващи времето си в очакване на новото развлечение с някоя „нощна пеперуда".

Китайска следа: китайският войн Тан Го през свободното си време е импровизирал танц, който се е харесал не само на неговите сънародници, но и на европейците, просвещавани от намиращия се в Пекин през 13 век Марко Поло.
Тангото започва своето триумфално шествие от бедните райони в Аржентина, съединявайки се със знойния танц хабанера, родом от Куба. Така се е появило името „милонга". Днес милонга се наричат танцувалните вечери на любителите на тангото.

В началото на 20 век, тангото със своя страстен и волен дух идеално отговаря на общото настроение и интересите на висшето общество в Западна Европа и се възцарява в най-добрите танцувални клубове в Париж и Лондон, след това в Ню Йорк и по целия свят. Особено възмутена от новия танц е била църквата, която е смятала, че партньорите са се притискали твърде силно по време на танца, подлагай
ки безсмъртните си души на греховно изпитание.
В Русия тангото също е било на мода в началото на 20 век, но след това пуританската съветска власт го е обрекла на 70 годишна забрава.
Защо хората обичат да танцуват танго и днес?

1. Тангото е „социален танц", който се танцува само в особена обстановка при наличието на подходящи дрехи и навици. Между танцуващата двойка възниква необикновен, макар и кратък, контакт.
2. Този танц е възможен само, ако мъжът води решително, а жената се подчинява. Психолозите смятат, че именно това придава на тангото очарование в епохата на еманципацията.
3. Тангото е разновидност на психотерапията. Танцът се получава само в позитивна и правилна атмосфера. Тангото разкрива вътрешните проблеми и всеки, който иска да работи върху себе си, може да се възползва от това. Често мъжът не е способен да води, а жената - да се подчинява. Или някой ст тях е рязък и невнимателен към партньора си.

Тангото е единственият танц, способен да покаже несъвместимостта между мъжа и жената. Така че, ако искате да проверите дали сте избрала точния човек за съвместен живот, изкарайте няколко урока по танго. Същото важи и ако искате да вкарате повече синхрон в отношенията си. Както и повече страст!

 


Въведете потребителското си име на латиница и парола за достъп!