БРЕНДИ, КОНЯК, АРМАНЯК, КАЛВАДОС

Думата бренди произлиза от английското “burnt wine”, немското “branntwine” или от холандското “branwin”. Всичките те в превод означават само едно – горено вино (дестилирано). Обикновено бренди се прави именно от ферментирал гроздов сок, но могат да се използват и много други плодове – череши, сливи, кайсии и т.н. Така се получават плодови брендита – Cherry, plum, apricot brandy …Съответните плодове, от които се приготвят, трябва да се дестилират по време на производствения процес. Ако плодовете са накиснати в гроздов спирт и след това подсладени, не могат да се категоризират като бренди, а минават в графа ликьори.
Технологичния процес на приготвяне на бренди започва с ферментиране на плодовите съставки и завършва с процес на дестилиране.
Бренди, коняк, арманяк и калвадос се сервират по един и същи начин в чаша тип „балон” при температура 15-20°С. Не е нужно да се затопля чашата на пара или по друг начин, самата и форма позволява да се топли от човешката длан. Ако все пак се използва пара, след това чашата задължително се подсушава.
Плодовите брендита се различават в метода си на производство. Костилковите плодове се натрошават заедно с костилките (те именно придават горчивия вкус). Сервират се в чаша за бяло вино, чисти и студени, след хранене.
Според легендата брендито е открито още в битката при Хейстингс (Англия) през 1066 г. Бойците на Вилхем Завоевателя станали неусетно много смели, след като „употребили” онова, в което се превърнало виното им, след дългото пътуване в корабите.
От 1909 г. коняк е запазено географско наименование. Тогава се определят юридически границите на провинцията във Франция. Право да именуват брендито си коняк имат шест района: Гран Шампан, Пти Шампан, Бордери, Фен Боа, Бон Боа и Боа Ординер. Според специален закон само от три сорта бяло грозде може да се прави коняк – Фол Бланш, Коломбар и Уни Блан.
В зависимост от възрастта си конякът се категоризира като;
- V.S. (Very Special) – отлежал от 2,5 до 3 години.
- V.S.O.P. (Very Superior Old Pale) – 4,5-8 години. Наименованието възниква когато на 7 октомври 1817 г. английският принц и бъдещ крал Джордж IV изпратил молба до Хенеси за Very Superior Old Pale Cognac (много добър стар слаб коняк).
- Napoleon – 8-12 години.
- X.O. (Extra Old) – 25-30 години.
Арманяк не е арменски коняк, както го квалифицират много „капацитети”. Това е напитка, много близка до коняк, която носи името на една от трите подобласти във Франция – Armagnac.
През 1909 г. френският парламент издава закон, в който регламентира производството на Арманяк. Девет са сортовете грозде, които могат да се използват за направата му, но се произвежда най-вече от Фол Бланш. Виното, което се дестилира, трябва да бъде бяло и чисто, без съдържание на захар и сяра. Традиционната дестилация е еднократна, извършва се в казан, наречен Аламбик, и трябва да приключи преди 31 март. Изходният дестилат е с 52-70% алкохолно съдържание. От 1972 г. е узаконена и двойната дестилация.
Калвадос носи името на департамент във Франция и всъщност е бренди, направено от ябълки (но може да се използват и круши). Производството му е регламентирано стриктно от Националния институт за оригинални марки през 1946 г. На тези норми отговарят десет вида калвадос от осем френски департамента. За да се пусне в търговската мрежа, ябълковото бренди трябва да е отлежало поне 12 месеца.
За направата на калвадос се използват над 50 сорта ябълки. Плодовете се събират през есента и се оставят на открито, струпани на купчини. След известно време, когато доузреят, се мачкат и изцеждат или пресоват при строго спазвани правила. Сокът ферментира до 4,5-6% алкохол по естествен начин без затопляне или добавяне на захар. Този процес трае от 1 до 3 месеца. Дестилацията е еднократна или двукратна, като крайният продукт е с 68-72% алкохолно съдържание.
Произходът на името калвадос е много интересен. През 1588 г испанският крал Фелипе ІІ решава да завладее англичаните. Той изпраща към острова Непобедимата армада. Единият от корабите, “El Calvador”, претърпява корабокрушение край френските брегове. Местните започнали да наричат провинцията Калвадос, а през 1790 г. Франция официално записва района с това име. В тази област традиционно се произвеждало ябълково бренди и логично то също приело името на провинцията. Карл Велики, кралят на франките, издава наръчник, в който се излагат подробни напътствия за отглеждане на ябълкови дървета и добиване на сок от техните плодове. Работниците дестилиращи бренди от ябълковия сок създават своя корпорация по време на Анри IV Наварски.

 


Въведете потребителското си име на латиница и парола за достъп!