Всяка стая с различен аромат

Ароматите са онова, което оказва влияние върху нашето настроение и самочувствие. Приятно е около нас да се носят нежни и свежи ухания. Те определят не само нашето емоционално, но и физическо състояние. Съществуват успокояващи, тонизиращи и аромати даващи сила и бодрост. Да се подбере подходящото ухание е изкуство.Как да не направим грешка и да изберем подходящия за всяка стая?

Гостна
Семейни тържества, дългоочаквани срещи и приятелски разговори, всички те се случват в гостната. Стремежът е тази стая да изглежда винаги просторна и подредена. За обзавеждането и най - добре е да изберете светлите, топли тонове. Те не само оптически уголемяват помещението, "повдигат" тавана, но и създават ведро настроение на вас и вашите гости.
Усещането за светлина и хармония се допълва от ароматите на цитруси: грейпфрут, лимон. Уют внася и топлият аромат на бергамот. Тези сочни аромати отвличат вниманието от суетатата на ежедневието и проблемите, стаята се изпълва с особено настроение. За гостната подхождат идеално и успокояващите аромати на дърво и ванилия. Те настройват за отдих и създават спокойна атмосфера.

Спалня
Към избора на аромати за спалнята трябва да се подходи изключително внимателно. Това е място за сън и почивка. Ароматите в спалнята трябва да са леки и спокойни, за да се събудите без главоболие, отпочинали и с нови сили. На място в спалнята ще бъде вълнуващият аромат на рози, витаещ из въздуха, както и хмелът. Пачули, лавандула, иланг-иланг ще ви помогнат да се отпуснете и да заспите, ако страдате от безсъние. Розмаринът, здравецът и кедровото дърво също чудесно подхождат за тази стая.
Не се притеснявайте да смесвате ароматите, които ви харесват, но бъдете внимателни: не се препоръчва смесването на успокояващи и ободряващи ухания. Има едно важно правило: най - доброто средство за добър сън е свежият въздух в стаята. Тя може да ухае приятно, но трябва да бъде и добре проветрена.

Кухня
За много хора кухнята е сърцето на един дом, а за тези които обичат да готвят, тя е истинска света обител. От детството ние с усмивка си спомняме аромата на топли банички, приготвяни от нашите майки и баби. В тази стая ни доставя истинско удоволствие ободряващият аромат на кафе сутрин. Кухнята трябва да примамва и да повдига настроението, но в същото време тук често има неприятни и силни миризми. Това помещение трябва да бъде изпълнено с уют и свеж въздух.
За кухнята може да изберете източни ухания: иланг-иланг, пачули, розмарин. Тези ароматни масла се използват в много малки количества поради високата си концентрация. За да изпълните кухнята със свеж аромат, можете да направите и нещо съвсем просто, като например да гледате в саксийка на перваза босилек или салвия. Тези растения ще изпълнят стаята с апетитно ухание и ще бъдат под ръка при приготвянето на обяда или вечерята.

Баня
Банята има всички основания да бъде наричана най - ароматното помещение в един дом. На практика всички съвременни козметични средства не само се грижат за кожата и косата, но и представляват идеални средства за аромотерапия. Ободряващите душ - гелове, отпускащата пяна за вана, морските соли с далечен екзотичен аромат, тропическите нотки в шампоаните - всички тези ухания изпълват по правило не голямото помещение. Ето защо банята не се нуждае от специално и постоянно ароматизиране. Тук по - скоро трябва да се следи да се отстраняват навреме неприятните миризми.

Основното правило е чистота. Редовното измиване с дезинфектиращи препарати не позволява на бактериите да се размножават. Те обичат влажната среда и често се явяват основна причина за лошата миризма. Препоръчва се едновременно с почистването да се използват ароматизатори, които да неутрализират силната миризма на почистващите средства.

 


Въведете потребителското си име на латиница и парола за достъп!