Пръстените и тяхнотото значение

Пръстени носят всички – мъже и жени, стари и млади. Психолозите изясниха, че огромно значение има не само самият пръстен, но и на кой пръст се носи. По такъв начин собственикът на пръстена иска да съобщи на заобикалящите го някаква информация за себе си. Каква? Сега ще узнаете. 

Всеки гледа първо дали имаш халка на безименния пръст.Халка на безименния пръст – естествено е в най-популярната графа - "семейно положение". Слага се на безименния пръст на дясната ръка (или на лявата, както е прието при католиците). В началото този обичай се е появил още при древните египтяни, които са вярвали, че именно от безименния пръст започва "любовната артерия", която води директно към сърцето. Затова народът на фараоните е носил венчални халки от най-различни метали, стъкло и даже керамика. Предпочитанията към метала възникват по времето на Древен Рим – появява се традиция съпрузите да си подаряват железни или бронзови халки, в знак на нерушимост на брачните връзки. По-познати са ни златните брачни халки, които се появяват по ръцете едва през III-IV век.

Бележка в графа "власт" се поставя на показалеца. На снимката се вижда ярък пример на такъв пръстен – печат с надпис "Veni, vidi, vici" (дойдох – видях – победих). Украсеният с халка пръст е знак за силен характер, гордост и стремеж към власт. "Пръстен на властта" на дясната ръка свидетелства за разсъдливост, пръстен на лявата ръка – по-скоро за мяния за величие и склонност към истерия. Халка на показалеца са носили много от известните владетели и пълководци – Цезар, Иван Грозни, кардинал Ришельо, Хенри VIII. Последният, всъщност по принцип носи пръстени само на показалците, при това и на двата – с тях е запечатан на всички портрети този велик монарх, реформатор, параноик, женен шест пъти.

Определението "аз съм красив!" се поставя на средния пръст. Най-дългият и разположен на централно място, по най-добър начин украшението там демонстрира колко се харесваме. Агресивното превъзходство на пръстена върху средния пръст се сменя най-често с вежливото чувство за себедостойнство и простимо самовлюбване. Именно на средния си пръст е носила пръстен Мерилин Монро, когато е възпяла брилянтите. Между другото размерът на камъка в този случай има значение – колкото по-голям и видим е пръстенът, толкова по-силно притежателят му се опитва да убеди околните в своята неотразимост.

Любопитно, но именно на средния пръст се е носил легендарният пръстен на Всевластието от трилогията на Толкин. Запитайте се с какъв жест ще приветства войската на противника Саурон, ако му отрежат пръста.

Пръстен на палците на ръцете заслужава особено внимание, особено ако е на мъжка ръка. С такива палци, подобно на автостопа, мъжете подават сигнал "искам внимание!". По мнение на психолозите, главното желание на собствениците на такъв пръстен е да се самоутвърдят и най-вече в сексуален план. Мнението им по този въпрос не се променя вече две хилядолетия. Още древните гърци и римляни са считали, че големият палец е символ на фалоса и са носили там железни халки за защита на мъжката си сила.

Пръстен за кутрето - по-добре семпъл.Кутрето – най-миниатюрната страничка на нашия паспорт - ръката. Мястото стига точно толкова, колкото да поставим "кърлежа" в графата "творчески способности". По информация на женското списание, пръстен на кутрето е най-честият спътник на актрисите, художниците, моделите. Марлене Дитрих е предпочитала такива пръстени по всякакъв повод. Но дори пред вас да стои човек, който не е свързан със света на изкуството, халката на кутрето подсказва, че притежателят му е интересен и способен да излезе от общоприетите рамки.

В последно време може да говорим за халки по пръстите на краката. По принцип подобни атрибути носят предимно обаятелните момичета и подрастващите тинейджъри. Както се оказва, независимо на кой пръст е разположен пръстенът, той говори за желание да се откроим и явно завишена самооценка. Психолозите са единни – такъв човек не може да живее без вниманието на другите, особено ако пръстенът е на всеобщ показ.

В времето на Средновековните европейци с удоволствие са украсявали фалангите си и първата фаланга на палците – така са запечатани на портрети видни красавици, обсипани с миниатюрни халкички. Не е изключено да се върне тази мода – неотдавна Жан-Пол Готие създал "пръстен за крак" за първата фаланга - екстравагантно и удобно съчетание за украшение с оформения маникюр. 

Но да се върнем към класиката. Ако пред модните нокти предпочитате класическите пръстени, желателно е да не забравяте няколко прости правила при избор на украшението:

* пръстени с овални, изтънени камъни придават на ръката изящество;
* широките пръстени с големи камъни не подхождат на жени с нисък ръст, както и на жени с прекалено тънки или не достатъчно дълги пръсти;
* тънката халка е по-добър избор за девойки пред масивния пръстен;
* да се носят няколко пръстена на един пръст се счита за лош избор;
* масивни пръстени със скъпоценни камъни не е прието да се носят денем.


 


Въведете потребителското си име на латиница и парола за достъп!