Парфюмите и как да ги избираме

Съставки и ефект на парфюмите

Всички парфюми имат по три компонента - връхна нотка, която скоро изчезва, сърдечна нотка която се изразява малко по-късно, и едва накрая основно, базисно ухание. Избирайте парфюм предимно по главната, базисна нотка. Съсредоточете се върху любимите си аромати, и при възможност се допитайте до продавач-консултант. Не се стеснявайте да дадете описателни фрази като "влажна гора", "Вишнев цвят", ако това са ви любимите ухания. Всичко, което споменете ще насочи продавача към групата парфюми които предпочитате.

Идеалният парфюм - как да го тестваме?Тестване

Когато сте в магазин, не изпробвайте повече от два аромата наведнъж - просто няма да сте в състояние да прецените правилно. Пръснете без да разтърквате, за да не разбъркате съставките. Изчакайте десетина минути за да има време да се прояви основния аромат, и чак тогава купувайте. Добре би било да опитате тестер, и да вземете решение едва на следващия ден, особено ако се колебаете върху скъп парфюм. Не забравяйте, парфюмът е инвестиция във вашата личност и индивидуалност.

Допълнителни критерии

Не купувайте парфюм само защото той е модният за сезона. Изпробвайте първо дали ще ви стой добре. Парфюм купувате за себе си, не заради другите. Ако Ви допада на вкуса, с него ще подсилите и вашата индивидуалност. Когато избирате, помнете че местният климат оказва голямо влияние! Топло и влажно време ще увеличи силата на парфюма, дори може да го направи натрапчив. В такъв случай е добре да приложите по-леки ухания, но по-често. Не купувайте парфюм във временен период като пр. бременност. В такъв момент тялото е под силно хормонално влияние, затова и обонянието реагира по различен начин.

Основни групи парфюми

За да улесним избора на правилната категория парфюм подчертаващ вашата индивидуалност, тук посочваме петте основни групи като напътствия при търсенето.

Парфюмът трябва по настроение да отговаря на човекът, който го носи.Цветни (флорални) парфюми

Както подсказва името, тези марки имат доминиращи нотки от цветни ухания. Спектърът им се простира от роза и жасмин до лавандула, те открай време са най-търсените аромати на света, еднакво подходящи за млади и по-възрастни. Препоръчителни са за жените които търсят израз на женствеността си без пресилване. Като правило тези аромати гарантират сигурност при ежедневна употреба. Примери за това са Sunflowers на Elizabeth Arden или пък Calvin Klein Escape.

Плодови (цитрусови) парфюми

Те са по-скоро освежителни и стимулиращи. Носят младежки дух и са подходящи както за топло, така и за хладно време. През зимата извикват представата за гореща пустиня. През летните жеги даряват разхлаждителен полъх. Идеални са за жени с предпочитания към класическите аромати, в които има и малко съвременна нотка. Това е ароматът за летни вечери на открито с приятели. Илюстрират го Champagne на Yves Saint Laurent и Cheap and Chic на Moschino.

Дървесни (шипрови) парфюми

Земните ухания са доминиращия аромат. Типичните варианти са сандалово дърво, пачули и кедър, даващи богат натурален букет. Горските парфюми са многостранни и практични за носене, и дават добър избор на жени които предпочитат свежи и непретенциозни ухания. Отличен избор за хладни месеци и вечери. Типични представители са Chanel No. 19 и Givenchy Organza.

Хербални парфюми

Носят естествения дъх на гори и косена трева, предават идеята за пролетно пробуждане и растеж. Имат сходство с ориенталските парфюми, но са доста по-леки и подходящи за вечерна или бизнес употреба. Неутралния им състав ги прави идеален избор за подарък. Такива са Versace Metal Jeans Women или пък Diorissimo на Christian Dior.

Ориенталски парфюми

Те са най-интензивните от всички дотук. Чувствените връхни и богатите базисни съставки допринасят за техния плътен букет, и в допълнение се усещат нюанси като ванилия, мускус, ориенталски стафиди. Повечето ориенталски парфюми съчетават качествата на тези от останалите групи, почвайки с възбуждащите плодови нотки и стигайки до топлите дървесни ухания. Това ги прави приложими в официален кръг, вечерни приеми и събития, независимо от възрастта. Ярки представители са Chance на Chanel, Intuition на Estee Lauder.

Във всяка от описаните категории се оформят различни подгрупи, но ако се насочите към правилната основна група, изборът ще бъде по-лесен и пазаруването ще се превърне в приятно изживяване.

Съхранение

Трайността на парфюмите рядко надвишава три години. Избягвайте да ги оставяте на места близо до топлина пр. гореща баня или пряка слънчева светлина. Най-общо казано, одеколон или тоалетна вода се съхраняват най-добре в хладилник.

Ако все още не успявате да откриете уникален аромат сред плеядата предлагани, не се отчайвайте! Естествено че не е нужно да имате един и същ парфюм през цялото време! Можете да експериментирате с различни аромати за различните периоди от годината. Все пак, и дрехите са различни за всеки отделен сезон.

 


Въведете потребителското си име на латиница и парола за достъп!