Класическите часовници

Класическите часовници не се определят като такива само според името на фирмата, която ги произвежда. Марките в света на часовникарското изкуство не са единственото, което е от значение. И, все пак, има часовници, които са толкова майсторски изработени, че от последен писък на модата се превръщат в символи на стил и изисканост, а времето изгубва своята власт над тях.

Запознайте се с някои от класическите модели часовници:

Класически часовнициNautilus на Patek Philippe
Когато през 1976 г. Patek Philippe предлага своя часовник Nautilus и не спечелва много овации. Семплият, стилизиран дизайн е придружен със също толкова класическа реклама: Един от най-скъпите часовници в света е направен от стомана.
33 години по-късно времето е казало своята дума и Nautilus се е превърнал в част от историята.
Производството е лимитирано и почитателите на марката трябва да имат не само желание, а и търпение, преди да се сдобият с Referenz 5711.

Oyster на Rolex
Този часовник е на пазара вече 81 години. Oyster се счита за най-известният часовник на всички времена - той е стоял на ръцете на Елвис Пресли, Марлон Брандо, Робърт Редфорд и дори Че Гевара. След представянето на Datejust компанията се придържа към вече класическите си черти, които са привлекателни повече от всички други.

Speedmaster Professional на Omega
Този мозел часовници се превръща в легенда, когато NASA започват да провеждат изпитания с него през 60-те години на ХХ век. В последствие (през 1965 г.) той е обявен за официалния часовник на астронавтите. Това е часовникът, който носи Нийл Армстронг и вече половин век дизайнът му не се е променил много.

Tangente на Nomos
Валтер Гропиус казва в началото на ХХ век, че „изкуството и технологиите са в нов съюз“, което напълно важи и за часовникарското изкуство.
Представянето на Tangente на Nomos е великолепно. Изискаността му веднага е оценена и наградена, а продажбите на това „произведение на пуризма“ нарастват стремително. Малката саксонска компания вече не може да бъде забравена.

Reverso на Jaeger-LeCoultre
Историята на Reverso е дълга. Този класически часовник е замислен през 30-те години по време на игра на поло на британските офицери в Индия. Те се оплаквали, че стъклата на часовниците им се счупвали или издрасквали, и този въртящ се часовник решил проблемите им.
Часовникът има свои кварцови версии и такива за дами - Reverso Squadra.


Класически модели часовнициCarrera на TAG Heuer
Carrera се счита за най-популярният модел часовници на TAG Heuer. Името му напомня легендарното мексиканско рали и той е замислен като хронометър. Неговата версия Calibre 360 може да измери до хилядна от секундата.

Santos на Cartier
Луи Картие е един от гениите на съвременния дизайн. Това не се отнася само за бижутата – когато неговият приятел Алберто Сантос-Дюмон, един от пионерите на авиацията, го моли да направи часовник за пилоти, Картие приема предизвикателството.
Така е създаден квадратен часовник с обли ъгли и римски цифри. Този часовник е на повече от 100 години, но все още може да се намери с почти непроменен вид.

Navitimer на Breitling
Този часовник е свързан с военоморските сили. Той има хронометър и навигационна система и служи също за измерване на разстоянието и горивото. Синтезът от стил и прецизност все още е в сърцето на Navitimer.

Royal Oak на Audemars Piguet
През 1972 г. Одемар Пиге се осмелява да постави на спортен часовник цена, която е по-висока от тези на класическите модели от масивно злато. Не е изненадващо, че Royal Oak не става популярен веднага. Но малко по малко се превръща в модел с все по-голяма слава както сред жените, така и сред мъжете.
Оригиналният модел Jumbo, който има две стрелки и диаметър от 36 мм е привлекателен главно за ценителите на класическите часовници.

Original на Rado
Дебютът на Original на Rado е през 1962 г. Тогавашният модел DiaStar е с форма, напомняща диамант и звезда. През годините красотата му се запазва и вече са продадени над 3 милиона броя от този часовник.
 

Прочетете подобни статии от Лайфстайл:
Часовете на страстта
Най-влиятелните световни модни марки
Пръстените и тяхнотото значение
Когато купуваме бижута...
Задължителните неща в мъжкия гардероб
Парфюмите и как да ги избираме
Бижутата от перли, злато, сребро, платина, кехлибар, слонова кост, емайл, дърво, пластмаса
 

Вижте и други публикации в Авантюра БГ:
Запознанства и авантюри
Запознанства и страст
Запознанства и горещи емоции
Секс запознанства
Сериозни запознанства
Запознанства с цел брак
Запознанства с приятели
Запознанства и забавления
 


Въведете потребителското си име на латиница и парола за достъп!