Перлите

Перлата (наричана още бисер или маргарит) е кралица на скъпоценните камъни.
Бог Кришна открива перлите, а Клеопатра имала ковчеже с бисери. Цезар ги е боготворял...
 

ПерлитеПерлите могат и да лекуват
Легендите гласят, че перлите даряват хората с красота, вярност и смелост. Перли са слагали в чашата с вино, за да демонстрират чистота на помислите. Намирайки се в обсега на човешкото биополе, перлата укрепва и става по-красива. Ако биополето е изкривено от лоши мисли или отрицателна енергия, тя приема върху себе си тези отрицателни вълни и бързо умира.
Перлите засилват усещането за женственост. Очите отразяват вътрешния блясък на перлата, която може да подмлади клетките и тъканите, органите и системите. От древността е известно благотворното им влияние върху хормоналния баланс, инфекциите, пристъпите на бронхиална астма. Перлите забавяли възпалителните процеси, предпазвали от отравяне. Основният компонент на перлите, който е свързан с лечебно-оздравителното им действие при вътрешна употреба под формата на прах, е калцият. Той има висока биологична активност, но се усвоява само под въздействие на жлъчните киселини.

 

Наричат перлата кралица на скъпоценните камъни.
Затова не е чудно, че бляскавите сферички са си спечелили преклонението на всички короновани особи от най-дълбока древност. В немския, френския и английския език нежните камъчета, скрити в мидените черупки, са познати като перли. Гърците говорят за маргарит, индийците за маняра. Произходът им е толкова древен, че се разказват какви ли не легенди. Елините например вярвали, че перлите са вкаменени сълзи на морските нимфи и дори капки роса, паднали от косите на Афродита. Славяните смятали, че бисерите се оформяли, когато мълниите разтърсвали морето и се отразявали върху мидите. Според китайците перлите падали от небето, докато драконите се борели в облаците по време на буря. За японците камъчетата били сълзите на богинята на морето Ама. Тя толкова искрено страдала по дъщеря си, отвлечена от зъл дух, че морето превръщало риданията й в бисери. За индийците перлата била капка дъжд, попаднала и застинала в черупката на мидата.

 

Индийска легенда гласи, че първооткривателят на бисерите бил самият бог Кришна.
Той намерил един на морското дъно и го подарил на дъщеря си Пандая за сватбата й. Бисерите са първите скъпоценни камъни, които хората ползват като украшения. За първи път бисерите са споменати в глинена плочка от времето на шумерите, датирана около 2300 г. пр. Хр. Наречени били Очи на риби. В древните китайски книги се споменава, че по времето на император Юю, живял преди 43 в., било прието да му носят в дар бисери. В Китай се ражда традицията перлите да се обработват, така че да се оформят красиви скъпоценни камъчета. Местните владетели често подарявали перлени нанизи на гостуващите знатни особи като символ на своята добронамереност и гостоприемство. В древността египтяните и персите ценели най-много перлите пред останалите скъпоценни камъни, понеже им напомняли на лунна светлина.

 

Цариците обожавали да носят перлени украшения.
Най-старата запазена и до днес огърлица от естествени перли принадлежи на персийска принцеса, живяла през IV в. пр. Хр. Съхранява се в Лувъра. Според легендите на всички тържества, които организирала в разкошния си дворец, Семирамида задължително слагала 7 наниза розови перли. Клеопатра, пък, разполагала с цяло ковчеже скъпоценни бисери. За прочутата с красотата си царица разказват още, че се обзаложила с Марк Антоний да даде най-скъпата вечеря в историята. Клеопатра така искала да го шашне с богатствата на Египет, пред които Рим бледнеел, че свалила перлената си обица, пуснала я в чашата си с вино и я изпила. Марк Антоний отказал да стори същото с другото бисерче и така не само се признал за победен, но и паднал в обятията на хубавицата. Твърди се, че Александър Македонски взимал големи количества перли от всеки град като откуп. Юлий Цезар пък платил огромна за времето си сума за изключително красив бисер. Твърди се още, че римският пълководец обичал да краси коня си с наниз от перли.

 

Перлата - кралица на скъпоценните камъниАрабите също почитали бисерите и ги инкрустирали върху луксозните издания на Корана.
В техните свещени книги раят се описва като място, където изобилието и разкошът са толкова големи, че перли, смарагди и хиацинти растели по дърветата. И в християнските религиозни текстове се споменава за красотата на перлите. Върху кориците на Библията също греели перли. С тях християните украсявали иконите, кръстовете, свещниците, дарохранителниците и епитрахилите. В средните векове съществува легенда, че ангелите затваряли в миди сълзите на сирачетата и излъганите, превръщайки ги в скъпоценности.

 

През средните векове перлите с големи размери и интересни форми се продават на баснословни цени.
Обработката и търговията се превръщат в изключителен бизнес. Бисерните миди стават изключително търсени, организират се експедиции в търсене на лъскавите камъчета. Още тогава се знаело, че най-големите запаси на бисерни миди има в Персийския залив, покрай бреговете на Индия и Цейлон и в Червено море. Китай също се славел като богат на речни перли.

 

По време на великите географски открития през XV в. мореплавателите разкриват богатствата на Новия свят.
За тяхна изненада всички туземци се кичели с перлени нанизи. За индианците те не представлявали чак такава ценност, още повече че по бреговете на Америка било пълно с бисерни миди. Скоро от Новия свят започнали да се изнасят толкова много речни и морски скъпоценни камъчета, че го нарекли Земята на перлите.


 

Поверия, свързани с перлите
 

Низ от перли дарява щастие
Съществуват различни поверия, свързани с бисерите. Според тях перлите даряват хората и особено жените с красота, дълголетие и щастие, но за целта трябва да се носят винаги в наниз. Носят ги предимно млади и неомъжени жени, които перлите даряват с постоянство и смирение в любовта и брака. Подходящи са и за жени след тридесетгодишен брак - т.нар. бисерна сватба. Затова най-добрият подарък в този ден е една перлена огърлица - символ на нанизаните години щастливо и хармонично съпружество. Но независимо от популярността си, бисерът е и опасен, защото помага на човека да види реалността без украса. Той усмирява гордостта и тщеславието, гони честолюбивите стремежи, дарява постоянство. Това е камък на истински вярващите хора. Казват, че бисерът е противопоказен за авантюристите в любовта, понеже укрепва верността. По традиция бисер носят предимно неомъжените жени, тъй като разчитат да им донесе щастие в бъдещия семеен живот. А омъжените жени, прехвърляйки зърната на бисерната огърлица, се опитват да отгатнат знаците на бъдещето.

 

Перлени бижутаНай-хубавите перли
- През XVI в. един от най-хубавите бисери притежавал испанският крал Филип II. Открит по бреговете на Панама, той бил с необикновена красота и размери - с големината на гълъбово яйце. Нарекли го La Peregrina. Филип платил за бижуто 100 000 в злато. Според историците прочутата яйцевидна перла била притежание на куп личности, сред които английската кралица Мария Тюдор, френският император Наполеон и актрисата Елизабет Тейлър. Кинолегендата пази в колекцията си и една от най-скъпите огърлици в света, изработена от 150 едри черни бисера с диаметър 7 мм.
- Най-скъпо продадената перла е La Regente, купена от Наполеон за втората му съпруга Мария-Луиз. Тя е с големина на яйце от гълъб и тегло от 15,13 г. На 12 май 1998-а бисерът е продаден от “Кристи” в Женева за рекордните $864 280.
- През XVI в. една от най-ценните колекции притежавала Екатерина Медичи. Тя ги дарила на шотландската кралица Мария Стюарт. Подаръкът обаче не й помогнал да избегне трагичната съдба. А бисерите пък преминали във владение на английската кралица Елизабет I.
- Руската императрица Екатерина II също разполагала с красиви бисерни нанизи, най-редкият от тях бил от черни перли.
- За най-голям бисер се смята Лао-цзи. Той е изваден от черупката на гигантска 300-килограмова мида, открита по бреговете на Филипините на 7 май 1934-а. Тежи 6,4 кг, с размери 24 X 14 см. Наричат го още Бисерът на Аллаха. Мидата, в която се оформил гигантският бисер, била на 450 г., а той самият едреел цели 350. Днес го оценяват на $42 млн.
- Оригинална е и перлата Южен кръст, представляваща естествен срастък от 9 сферички.


 

Какви перли да изберем?
 

Ценят се сферичните и крушовидните перли
Перлите съществуват средно 250-500 години, при което само 17 от тях запазват нежния си цвят, блясък и излъчване. Перлата се формира около чуждо тяло в мидата десетилетия, като до размера на грахово зърно перлата израства за 12 години. Перлите са с красив млечнобял цвят и матов блясък, но се срещат и сиви, черни, кафяви, червени и в други цветове. В бисерните миди има от една до три перли, но могат да достигнат и до 80-90. Най-високо се ценят сферичните и правилните крушовидни бисери. Характерно за бисерите е колебанието в химическия им състав. Речните бисери съдържат повече органично вещество и по-малко арагонит, а плътността им също варира в по-широки граници.


 

Факти за перлите
 

Бижута с перлиЯпонец създава култивираните перли
До началото на XX в. перлите са привилегия на короновани особи и богаташи. През 1907 г. японецът Кокихи Микимото променя нещата, като успява да отгледа перли по изкуствен път. Той патентова откритието си още през 1896 г. Микимото започва да отглежда идеално окръглени бисерчета в промишлени количества. Основаната от него империя съществува и до днес и произвежда качествени и неособено скъпи перли. Успоредно с Микимото други двама японци – биологът Токихи Нишикава и дърводелецът Тацухей Мисе, откриват тайните на култивирането на бисери. Независимо един от друг те установяват, че като се вкара епителна мембрана и парче от черупка или метал в мантията на мидата, около чуждото тяло започва да се образува перлена торбичка.

 

От началото на ХХ век започва и непрекъснато се разширява производството на изкуствено получавани морски бисери. Днес 90% от съвременната търговия с бисери се осъществява за сметка на този тип перли. Ферми има в Япония, Австралия, Китай, Филипините, Полинезия. Тяхната популярност е по-слаба и цената им е от 10 до 100 пъти по-ниска. Единица мярка за измерване на скъпоценните камъни и най-вече на бисерите е гран. Той е по-малък от карата и се равнява на 50 mg, т.е. на 0,25 карата или 0,05 g. Обикновено изкуствените бисери тежат от 1,6 до 4 грана, но понякога стигат и до 16 грана. Най-простият начин да се отличи естествения от култивирания бисер е да се разгледа под силен източник на светлина. При определен ъгъл ще се открие предателското отражение на седефеното ядро, около което е израснал култивираният бисер. Освен това изкуственият бисер се характеризира с наличие на тъмни подповърхностни пъпки и добре обособена граница между обвивката и ядрото.

 

Носете перлите често

Бисерът изисква постоянно носене, иначе помътнява и се разслоява. С времето старее и се обезцветява. По-устойчиви при обикновени условия са морските бисери. Речните се променят по-бързо. По-стабилни са онези, които са с по-големи размери - над 2 мм. При остаряването си, перлите губят блясък и се разпадат, като лесно се стриват на прах. Бисерите не са така дълговечни, както останалите скъпоценни камъни, те потъмняват и загубват привлекателността си. За да се увеличи животът на перленото украшение, се препоръчва то да се слага колкото се може по-често, като се избягват обаче допирът с крем и преките слънчеви лъчи.
 

Прочетете подобни статии от Лайфстайл:
Рубинът - тази огнена сила
Тюркоазът - камъкът на фараоните
Жълтият сапфир - загадъчен и влиятелен
Скъпоценните камъни и тяхното влияние
Бижутата от перли, злато, сребро, платина, кехлибар, слонова кост, емайл, дърво, пластмаса
Когато купуваме бижута...
Пръстените и тяхнотото значение
 

Вижте и други публикации в Авантюра БГ:
Запознанства и авантюри
Запознанства и страст
Запознанства и горещи емоции
Секс запознанства
Сериозни запознанства
Запознанства с цел брак
Запознанства с приятели
Запознанства и забавления
 


Въведете потребителското си име на латиница и парола за достъп!